blog foto_1
Carien Van der Marel Geen reacties

Voor een akkerbouwer lijkt de winter een rustige periode. De aardappelen en uien liggen droog in de schuur, de tarwe is opgeslagen in de silo, de suikerbieten zijn opgehaald en de winterpeen staat in het koelhuis. Maar let op, de winter lijkt rustig, want in het hoofd van de ondernemer stormt het. We barsten van de… ideeën!

Ideeën

“In het hoofd van de ondernemer stormt het.”

Ken je dat gevoel van: goed idee, leuk plan, is dat ook iets voor ons, als we het nu eens omdraaien, laten we die cursus gaan volgen etc. Als vrouw van een akkerbouwer voel ik me minstens zo ondernemend als de boer zelf. Ideeën gooi je in de groep, die houd je niet voor jezelf, zeker niet in een tijd waarin alles met elkaar wordt ‘gedeeld’. Kijk alleen maar naar twitter. Eigenlijk brainstormen wij de hele dag over ons bedrijf, (nieuwe) gewassen, eten, de toekomst, de natuur, noem maar op.

Plastic en emigreren

Iedere boer wil namelijk van zijn onderneming een steeds mooier, zinniger en succesvoller bedrijf maken. Daar hoort een continue stroom aan ideeën bij. Zo maken we een bouwplan voor het nieuwe seizoen, verdiepen we ons in een windpark, protesteren we tegen plastic deeltjes in gft-compost, verkopen we onze producten of toch nog maar even niet, sleutelen de maten aan trekkers en machines, denken we mee met het initiatief Boer Bewust en lezen we over emigratie (!). Hoezo een rustige periode? Aan ideeën geen gebrek! Zo’n winter is heel uitdagend, je krijgt ruimte om na te denken.

“Iedere boer wil van zijn onderneming een steeds mooier, zinniger en succesvoller bedrijf maken.”

Rust

Ondertussen is het januari en moeten we plannen gaan uitvoeren, want voor je het weet ‘zit-ie weer in het land’. Ja-ha, stiekem kijk ik daar alweer naar uit. Rust.