Kikker K_1
Carien Van der Marel Geen reacties

“Jij bedenkt de klusjes en ik mag ze uitvoeren.” Dat hoor ik wel vaker. Onze vijver is zeventien jaar geleden aangelegd en ondertussen is de plas meer plant dan water, zijn de houten vlonders verrot en kan het betongaas wel een likje verf gebruiken. Het is onder protest, maar Project Vijver gaat van start.

Plan

“Wahaha… er zitten wel honderd salamanders op de bodem.”

Ontwerp, materiaalkeuze, beplanting, het is nog een hele klus om tot een goed plan te komen. Internet is leuk (fantastisch zelfs), maar na een avondje zoeken tussen de houten planken duizelt het me. Even stoppen. Misschien is een bezoekje aan een bouwcenter handiger. Na een paar weken weten we wat we willen.

Waterdieren

We halen de vijver leeg; wat een superzware klus. Natte planten en wortels bewegen niet mee! Gelukkig vindt mijn schoonvader het Project Vijver wel leuk. Ik ben hem ontzettend dankbaar dat hij ons helpt. We redden de waterlelie en de vissen, salamanders, kikkers en padden krijgen een tijdelijk plekje in een ton. Wahaha… er zitten wel honderd salamanders op de bodem.

Glanzend fonteinkruid

Het vijverfolie wordt vernieuwd en daarna kunnen we beginnen met aanplanten. Het zuurstofrijke glanzend fonteinkruid moet het water helder gaan maken. Tot slot stroomt de vijver weer helemaal vol met water.

Houten vlonders zijn mooi, maar die hebben een levensduur van ongeveer vijftien jaar. Kuno komt met het idee om grind om de vijver te leggen. Het is een natuurproduct, gevarieerd en beweeglijk, dat spreekt ons aan.

Kwaak!

“Wat dacht je van deze knul voor bij de vijver?”

Afgelopen zaterdag was ik bij kunstuitleen Aan de Amstel in Biddinghuizen. “Is je vijver al af?” vraagt de eigenaar. “Ja,” antwoord ik blij. “Nou, wat dacht je van deze knul voor bij de vijver?” Hij laat een kikker zien van keramiek, gemaakt door cliënten van een zorginstelling in Amsterdam. Ik vind ‘m helemaal leuk. Vanaf vandaag staat-ie te stralen; met getuite lippen langs een waterkant in de polder.