Dycke kookt ook_1
Carien Van der Marel Geen reacties

Mijn jongste zusje heeft een blauwe maandag diëtetiek gestudeerd in Amsterdam. Dat leverde het mooiste keukengerei en de prachtigste kookboeken op. Na een jaar koos ze voor een andere studie en werden de spullen naar mij doorgeschoven. Hélemaal niet erg. Zo ook het bekende kookboek KOOK OOK. Vandaag pak ik het er weer bij, ik ga stoofpot maken.

Vruchten van het land

“Hoe heerlijk is het om met je eigen producten te werken.”

Uit de schuur halen we Leonardo’s (aardappelen), uien en peen. Hoe heerlijk is om met je eigen producten te werken. Ja, ik noem het werk, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een van mijn liefste bezigheden: koken op een druilerige dag in het najaar. Als de vruchten van het land komen, begint het te kriebelen… Welke klassiekers kunnen we maken en welke nieuwe gerechten gaan we uitproberen? Vandaag is het tijd voor Boeuf Bourguignon.

Hoogtepunt

Dycke en ik gaan eerst boodschappen doen en dan samen de keuken in. We snijden het vlees, de uien, peen, knoflook en champignons. Ondertussen zetten we zout, peper, tijm, bloem, vleesfond en rode wijn (halve liter!) klaar. Dan volgt het hoogtepunt van de ochtend: met short om en laarzen aan de tuin in om drie blaadjes laurier te plukken. Wat een topplant, ik heb ‘m zelfs meeverhuisd toen we hier gingen wonen.

“Het hoogtepunt van de ochtend: met short om en laarzen aan de tuin in om drie blaadjes laurier te plukken.”

Homemade

We vluchten door de motregen naar het huis. Onderweg zetten we alle rondslingerende fietsen, trekkers en skelters in de schuur. Dycke kijkt beteuterd naar de mama-fiets, het zit er niet in vandaag. Binnen maken we de stoofpot af. Vanavond eten we er rode kool, zelfgemaakte appelmoes en aardappelpuree bij. Wat een geweldig seizoen!